Karadeniz

Samsun

Karadeniz Tatili İçin Samsun’un Tüm Güzellikleri

Hem müze gezeyim hem doğanın güzelliklerine takılıp gideyim diyorsanız Samsun tam da size göre!

Samsun Orta Karadeniz’de yer alan Bafra ilçesinden Kızılırmak geçtiği Çarşamba ilçesinden ise Yeşilırmak geçtiği verimli toprakları olan bir şehrimiz.Şehir, sağlık, eğitim, sanayi, ticaret, ekonomi ve ulaşım açısından oldukça gelişmiş. Öyle ki çevre illerden bile sağlık için Samsun’a gelenleri görmek mümkün. Dolayısıyla, biz de Samsun’u ‘’Karadeniz’in Başkenti” olarak adlandıranlara hak veriyoruz.

Samsun, yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yıllarına uzanan bir şehir. İlk adı Amisos olan şehir Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet’e de ev sahipliği yapmış. Bugünkü ismini ise Roma ve Bizans zamanlarından alsa da günümüzde hala Samsun sınırları içerisinde yer alan Amisos adında bir bölge bulunmakta.

Samsun’da Gezilecek Yerler Nelerdir?

Tatiltavsiyem.com olarak sizlere öncelikle müzeleri anlatmakla başlayalım. Samsun müze bakımından çok zengin bir şehir öyle ki say say bitmiyor.

  • Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Şehir merkezinde, fuar alanı içerisinde yer alan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi kendisini ziyaret edenleri hayranlık içerisinde bırakıyor. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler ve Samsun’da ele geçen Tunç, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerine taş ve pişmiş topraktan oluşan eserler de sergilenmektedir. Müzeye gelen etnografik eşyalar arasında adeta tarihin tozlu sayfaları arasında gezinip o anların tadını çıkarıyorsunuz.

  • Samsun Kent Müzesi

Samsun’un kronolojik tarihi, eski şehir yaşamı, tarihi yapıları, Kurtuluş Savaşı gibi Samsun’a ait güzellikleri merak ediyorsanız burası tam da size göre. Ayrıca Samsun’un geçim kaynaklarından biri olan tütüncülük, Samsun yemek kültürü, düğün gelenekleri ve çok daha fazlası hakkında çeşitli detayların sergilendiği Samsun Kent Müzesi size Samsun’u tanıtarak kendine hayran bıraktırıyor.

  • Gazi Müzesi

Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ilk geldiğinde Mıntıka Palas adıyla tanınan iki katlı bir binada kaldığı ve Samsun’a diğer gelişlerinde de kalmaya devam ettiği evin müzeye dönüştürülmesini ziyaret etmek isterseniz buyurunuz.

Samsun’un İlkadım ilçesinde yer alan bina 5 Ekim 1940 tarihinde Gazi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Atatürk’e ait eşyalar, fotoğraflar, belgeler ve yaşam alanlarını içeren müze yılın birçok zamanında ziyaretçi alıyor. Siz de Atatürk’ün bıraktığı hatıraların Samsun ile birleşimini merak ediyorsanız Gazi Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

 

 

  • Havza Atatürk Evi

Samsun’da bulunan ve Atatürk’ün kullanmış olduğu diğer bina ise Havza Atatürk Evidir.

Havza Atatürk Evi, Samsun’un Havza ilçesinde bulunuyor. Tarihi bina, 25 Mayıs- 13 Haziran 1919 tarihleri arasında Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu Müfettişliği sırasında ordu karargahı olarak kullanılmıştır. Milli Mücadele’nin ilk karargahı sayılmaktadır. Havza Atatürk Evi’nin içerisinde Havza yöresinde kullanılan kadın kıyafetleri, mutfak eşyaları ve çıkrıklar sergileniyor. Sizde Milli Mücadele’nin ilk karargahını görmek ve Havza yöresini tanımak isterseniz Havza Atatürk Evi’ni ziyaret edebilirsiniz.

  • Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı Bandırma Vapuru günümüzde müze olarak kullanılmakta. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının karaya ilk ayak bastıkları meydana yerleştirilen Bandırma Vapuru örneği 2003 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Müzenin içerisinde Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının bal mumu heykelleri yer almakta. Samsuna gelirseniz buraya gelip bal mumu heykellerinizi görmeyi tavsiye ederim. Ayrıca Bandırma Vapuru ve Açık Hava Müzesi içerisinde o yıllara ve  Atatürk’e ait olan araç- gereçler ve eşyalar da sergileniyor. Atatürk’ün sevdiği şarkıları da müzeyi ziyaret ettiğiniz süre boyunca duyabilirsiniz.

  • Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu

Samsun denilince şüphesiz akla ilk gelen Kurtuluş Savaşıdır. Atatürk’ün ilk adımını attığı ve karaya çıktığı Tütün İskelesi yeniden yapılmış ve önüne temsili Bandırma Vapuru inşa edilerek 400 metre uzunluğundaki Kurtuluş Yolu düzenlenmiştir. Kurtuluş Yolu üzerine Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkış halini gösteren heykeller konulmuş ve bir nevi açık hava müzesi oluşturulmuştur. Ayrıca burayı 19 Mayısta ziyaret ederseniz havada muhteşem gösterileriyle Solo Türkü ve f-16 uçuşlarını izleyebilirsiniz.

  • Onur Anıtı

Samsun’un simgelerinden birisi olan İlkadım ilçesindeki Belediye Parkı’nda yer alan Onur Anıtı, Samsun halkı tarafından Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel’e yaptırılmıştır. Bronzdan yapılmış heykel 8.85 metre yüksekliğindedir.

İlk bakışta bile kendisine hayran bırakan bu anıtta Atatürk’ü şahlanan bir at üzerinde göreceksiniz. Bu heykeli yapan Avusturyalı Heykeltıraşın atı, Atatürk’ün muharebe yıllarındaki ‘’Sakarya’’ isimli atına benzetmeye çalıştığı Samsun halkı tarafından söyleniyor.

  • İlkadım Anıtı

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Anadolu’ya ayak basışını simgelemek için yaptırılan İlkadım Anıtı, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında Samsun halkı tarafından yaptırılan bu anıtın öndeki üçlü figürü, hem Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a ilk ayak basışlarını hem de Kurtuluş Mücadelesi’nin başladığı yeri simgelemektedir. İki ucunda gençliği simgeleyen heykeller bulunan anıt, aynı zamanda dayanışmayı da temsil ediyor.

 

 

  • Amazon Adası, Batı Park

Samsun’un bir başka kültürel zenginliği olan efsanevi kadın savaşçılar olarak bilinen Amazonlar’ın, Samsun’un Terme ilçesi yakınlarında kurdukları bir yaşam bölgesinde yaşadıkları belirtiliyor. Samsun’da Amazonlar için geleneksel olarak Terme’de festival düzenlenmektedir. Bu festivale sadece kadınlar katılabilir ve festival ok atma, binicilik ve güzellik yarışmaları ile açık hava konserlerinden oluşmaktadır.

Batı Park’ta yer alan Amazon Adası da, bu efsanevi savaşçıları turizme kazandırmak ve herkes tarafından tanınmaları adına oluşturulmuştur. Adada 6 ton ağırlığında devasa bir Amazon savaşçı kraliçesi heykeli bulunmaktadır. Bunların yanındaAmazon günlük yaşamını ve tarihinianlatan figür ve rölyefler tasarımları da bulunmaktadır. Siz de amazon kadınlarını merak ediyorsanız Amazon Adası’nı ziyaret etmelisiniz ayrıca festivalde de çok renkli ve güzel anlar yaşadığımı söylemem gerekiyor.

  • Tarihi Göğceli Çivisiz Cami

Samsun’un Çarşamba ilçesinde yer alana Göğceli Camii, görenleri şaşkınlığa uğratıyor.  Yapımı sekiz asır öncesine dayanan bu cami, Selçuklu mimarları tarafından çivi kullanmadan yapılmıştır. Caminin yapımını incelediğinizde ahşapların sadece birbirine geçirilerek yapılmış olduğunu görebilirsiniz. Çivisiz Cami olarak da anılan Göğceli Cami’nin temelinde o döneme göre az görülen deprem takozunun kullanıldığı belirtiliyor.

  • Canik Oyuncak Müzesi

Ülkemizin en büyük dünyanın ise üçüncü büyük oyuncak müze olma niteliğine sahip olan müze 2017 yılında Canik Belediyesi tarafından kurulmuştur. İçerisinde çeşitli oyuncaklara ve maketlere ev sahipliği yapan müze ücretsiz olarak ziyaret edilmekte. Oyuncak seven herkesin ilgi odağı olan müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

 

Samsun’un Doğal Güzellikleri

Samsun müzeleriyle olduğu kadar doğal güzellikleriyle de sevenlerinin dilinden düşmüyor. Biz de tatiltavsiyem.com ekibi olarak doğaya ve doğa güzelliklerine verdiğimiz önemden dolayı sizler için ufak bir araştırma yaptık.

  • Amisos Tepesi

Samsun’da tarihin derinlerine inip, kaybolmak istiyor isenizBatı Park lokasyonundan teleferik ile Amisos Tepesi’ne çıkabilirsiniz. Burada Helenistik Dönem’e ait olan Baruthane Tümülüsleri’ni inceleyebilirsiniz. Burada bulunan Amisos Hazinelerinin, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilendiğinden bahsetmiştik.

Tepeye araba ya da taksiyle de çıkılsa da teleferiğe binmenizi tavsiye ediyoruz. Yaklaşık 15-20 dakika süren teleferik yolculuğunda bütün şehri yukarıdan görmek mümkün. Ayrıca Amisos Tepesi’nden de şehrin tamamını seyredebilirsiniz. Tepede yer alan kafeler çay içmek, manzara eşliğinde yemek yemek için ise tavsiye edilebilir.

 

  • Samsun Kaplıcaları

Samsun kaplıca olanakları açısından da zengin bir şehrimizdir. Şehrin merkezinde bile kaplıca ve hamam görebilirsiniz. Samsun’un birçok ilçesinde de kaynak sular bulunmakta ve bunlardan bazılarının ünleri dünyaya bile yayılmış durumda. Samsun’un Ladik ilçesinde yer alan Hamamayağı Kaplıcaları, şehirde mutlaka kaplıca açısından gelinmesi gereken bir yer.

  • Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yer alan Şahinkaya Kanyonunu insanı kendisine hayran bırakıyor. Tekne ile kanyonu gezme imkanınız bulunuyor. Yaptığınız tekne turunda kanyonu farklı açılardan görebilirsuyun sesi ile huzuru bulabilirsiniz.

  • Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Samsun’un Bafra ilçesinde yer alan ve göçmen kuşların uğrak yeri haline gelen Türkiye’nin en büyük deltaları arasında yerini alan Kızılırmak Deltası’ndadönemsel olarak farklı kuş türlerine, bitki çeşitliliğine ve yaban hayatına rastlayabilirsiniz. Ayrıca burayı gezdiğiniz süre boyunca çeşitli kuş seslerine şahit olabilirsiniz.

  • Ladik Gölü

Samsun’da görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri de kesinlikle Ladik Gölü’dür. Göl etrafında yer alan tesislerde piknik yapmak ise birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Özellikle gün batımı zamanlarında bu bölgede çok güzel manzaralar görmek mümkün. Ladik’e yolu düşen herkesin Ladik Gölü’nde piknik yapmasını öneriyoruz.

  • Kabaceviz Şelaleleri

Samsun’un Çarşamba ilçesinde yer alan şelale, bazı Samsunlular tarafından bile bilinmiyor bu yüzden bu şelaleyi gizli cennet diye adlandıranlara hak veriyoruz.Üç kademeli olan şelalenin olduğu bölgede ise dağcılık ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler düzenleniyor. İsterseniz piknik yapabileceğiniz alanlar da bulunmakta.

  • Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi

Eski çağlara dayanan bir tarihe sahip olan Tekkeköy Mağaraları günümüzde arkeolojik bir alan olarak anılmakta ve çalışmalara devam edilmektedir. Vadi boyunca uzanan kayalıklarda yer alan oyuk ve mağaraların tarihi MÖ. 15.000 ile MÖ. 60.000 yıllarına dayanmaktadır. Tarihlerinin bu kadar eskiye dayanmasından dolayı birçok kişinin ilgisini çektiği gibi sizin de ilginizi çekebilir.

  • Tarihi Yel Değirmeni

Tarihi 1860 yılına dayanan Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yer alan Tarihi Yel Değirmeni, Tekkeköy’ün Çırakman Köyü sınırları içerisinde yaşam süren Rumlar tarafından inşa edilmiştir. Tarihi Yel Değirmeni, Karadeniz’in tek taş gövdeye sahip olan tarihi yel değirmeni olma niteliğine sahiptir. Belediye tarafından özüne uygun şekilde onarılarak turizme kazandırılan değirmen, her sene yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Muhteşem bir görüntüye sahip olan Tarihi Yel Değirmeninin önünde sosyal medyaya atabileceğiniz harika görüntüler yakalayabilirsiniz.

  • Çakırlar Korusu

Bu koru ülkemiz sınırları içerisindeki nadir ormanlarından bir tanesi olarak bilinmektedir. Samsun ve yakın illerden gelenler tarafından hafta sonları piknik yapmak için gelinen koru, yaz sezonunda piknik için kullanılırken kış aylarında ise kampçıların gözdesi durumunda. Ormanlık alan içerisinde dilerseniz oksijen eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz dilerseniz bisiklet sürebileceğiniz alanlara sahiptir. Ayrıca yarattığı doğal güzellikler sebebiyle de pek çok kişinin fotoğraf noktası haline gelen Çakırlar Korusu’nda düğün ya da nişan fotoğraf çekimleri görmeniz oldukça mümkündür. Kuş kafesleri ile donatılmış olan ormanda kuş sesleriyle doğal bir senfoni keyfi de sağlanmakta. Araç girişlerine kapalı olan piknik alanı etrafında çocuk ve yetişkinler için oyun ve spor noktaları mevcut.

  • Samsun Hayvanat Bahçesi

Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük hayvanat bahçesine sahip olan Samsun Hayvanat Bahçesi, 45 tane birbirinden farklı hayvan çeşidine ev sahipliği yapmaktadır.Tatiltavsiyem.com olarak her ne kadar hayvan konusunda duyarlı olsak da Samsun’u tanıtırken burayı es geçemezdik.

  • Nebiyan Dağı

Nebiyan Dağı, Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde bulunmaktadır. Ormanları ve yaylası ile bilinen Nebiyan Dağı Samsun’un en önemli ziyaret noktalarından birisidir. Nebiyan Dağı, uzunluğu ve büyüklüğünden dolayı yılın birçok zamanında tercih edilen dağcılık, yamaç paraşütü gibi spor noktalarından birisidir. Siz de Samsun’da yamaç paraşütü yapmak isterseniz Nebiyan Dağı’nı tercih edebilirsiniz.

  • Samsun Sahil

Samsun Sahil Samsun’un Atakum ilçesinde yer almaktadır. Yürüyüş yapmak isteyen ve bisiklet sürmek isteyenler için ayrı iki yolu bulunan sahil, denize girme açısından da güzel bir yerdir.

 

Samsun’dan Leziz Yemek Önerileri

İyi bir tatilin en zevkli yanlarından bir tanesi de ne yediğinizdir. Bunu önemsediğinizi biliyor ve tatiltavsiyem.com olarak sizlere birbirinden güzel yemek önerileri ile geliyoruz.

Samsun Pidesi

Samsun’un en meşhur lezzeti şüphesiz ki pidesidir. Hem de bir kere tadarsanız bir daha tatmak isteyeceğiniz cinsten. Samsun’un Bafra ve Çarşamba ilçelerinin kendilerine ait pideleri bulunmakta.

Mısır Çorbası

Malzemelerinin başında mısır, fasulye tabii ki her yemekte olan soğan ve tereyağı olan mısır çorbası, Samsun’a ait bir yemektir. Tercihe göre yoğurtlu ya da sade yenilen mısır çorbası fırsat bulunması halinde mutlaka tadına bakılmalı.

 

Turşu Kavurması

Samsun’un bir diğer meşhur lezzeti turşu kavurmasıdır. Genelde bol soğan ile fasulye turşusunun  kavrulmasıyla yapılsa da bazı yerlerde lahana turşusunun de kavrulduğunu görebilirsiniz. Turşu severlerin kesinlikle tadına bakması tavsiye ederim.

Nokul

Çıtır çıtır, hafif tatlı ve gevrek tadıyla insanı kendine hayran bırakan bir tat olan nokulu tatmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Çakallı Menemeni

Samsun- Ankara kara yolu güzergahı üzerinde yer alan Çakallı, menemeni ile tadanları cezbediyor. Karadeniz Bölgesi’nin ünlü tereyağı ve köy yumurtaları ile lezzet bütünü haline gelen menemeni sevmemenin mümkün olduğunu düşünmüyoruz.

Bafra Dondurması

Her dondurma güzeldir fakat Bafra’nın dondurması bir başka. Bafra çarşısında yer alan birçok dondurmacı, dondurmalarını kendi sağdıkları sütler ile kendi elleriyle yaptığı için bu dondurmaya ayrı bir lezzet katıyor. Bafra’ya yolu düşen herkesin kesinlikle bu lezzeti tatmasını tavsiye ederim.

 

Samsun’da Kış İçin Uygun Aktiviteler Nelerdir?

 

  • Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Ladik ilçe sınırları içerisinde yer alan Ladik Akdağ Kayak Merkezi, sırtını 1800 metre yükseklikteki Akdağ’a yaslamış biçimde olup kış dönemlerinde kayak merkezi olarak kullanılmaktadır. Akdağ, her dönem insanın dikkatini çekmektedir. Yaz dönemlerinde ise yayla şenliklerinin düzenlenipçim kayağı yapılmaktadır.

Ladik Akdağ Kayak Merkezi bulunduğu konum itibari ile yalnızca Samsun’dan değil çevre illerden de sıklıkla ziyaretçi alıyor. Kayak Merkezine günübirlik ve ucuz turlar bulmak ise mümkün. Doğal güzellikleri, kayak merkezi ve kaplıcaları ile ön plana çıkan turistik merkezin en uç noktasına çıkmanız durumunda Ladik Gölü’nü seyredebilirsiniz.

 

Samsun’da Ekstrem Spor Noktaları Nelerdir?

 

  • Canik Su Kayağı

Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk su kayağı tesisi olma özelliğine sahip olan Sukay, ülkemizde deniz üzerinde gerçekleştirilen ilk kablolu su kayağı olma özelliği de taşıyor. Belediyeye ait olan işletme içerisinde; su kayağı eğitim parkuru, plajı, kamp severler için karavan parkı, dinlenme ve izleme noktaları, kafeler, voleybol sahası bulunmakta. Eğitim almak isteyenler içinse tesis içinde su kayağı özel dersi veren hocalar vardır.

 

Tüm bu önerilerin umuyoruz ki Samsun tatilinizi planlamanıza katkısı olmuştur. Tatiltavsiyem.com ekibi olarak iyi ve kaliteli bir tatilden tüm beklentilerinizi sizin için araştırdık. Artık buradan sonrasında tek yapmanız gereken yola çıkmak ve tüm bu güzellikleri yakından görmek. İyi tatiller…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu