
Bu yazımızda Rize’den bahsedeceğiz. Rize denilince akla neler geliyor? , Rize’de gezip görülecek yerler, mutfak kültürü,Rize’de yapılacak aktiviteler ve Rize’nin Tarihi adlı bilgileri sizlere sunacağız.
Rize’nin Tarihi
Rize orman bölgesinde kaldığından bugüne dek pek bir kaynak yani arkeolojik bulgular ortaya çıkarılmadığından Rize ile ilgili bilgilerimiz sınırlı kalmaktadır.
Rize ili çevresinde ilk olarak Asya kökenli kavimler hayat sürmüşlerdir. Bu kavimler tarım ve hayvancılıkla yaşamlarını devam ettirmişlerdir. M.S.10-395 yıllarında burada Roma,395 yılından itibaren de burada Bizans hâkimiyet sürmüştür.
Osmanlı döneminde gelecek olursak Trabzon Rumları 1456 yılında Osmanlı’ya vergi vermeye başlamıştır. Fatih Sultan Mehmet 1461 yılında Trabzon’u fethetmiştir.1470 yılında ise Rize ve çevresi Ali Paşa isimdeki komutan tarafından Türk Egemenliği altına alınmıştır.
Cumhuriyet Dönemi’nde ise; Rize bu döneme kadar sancak merkeziydi.20 Nisan 1924’te ise vilayet olmuştur.
Atatürk Rize’yi ziyarete gitmiştir ve bu ziyaret ”Atatürk’ün Sonbahar Seyahatleri ”kitabında geçmektedir.17 Eylül 1924’te Atatürk Rize’yi ziyaret ettiğinde kaldığı ev şuan müzeye dönüştürülmüştür. Burayı görmenizi de Tatiltavsiyem.com ailesi olarak tavsiye ediyoruz.
Rize Denilince Aklımıza Gelenler
Rize denilince aklımıza ilk başta Ayder Yaylası geliyor bundan sonra ise Kaçkar dağları,Rize’nin çayları,mavi denizi,buz gibi suyu,Çamlıhemşin,yaz kış yağan yağmurları,anzer balı, fırtına deresi, yöresel lezzetleri, tarihi, mutfağı, antik kenti…
Mutfak Kültürü
Günümüzde her şey de olduğu gibi yemek kültüründe de farklılıklar olsa da Rize’nin köylerinde geleneksel lezzetler yerlerini hala korumaktadırlar.
Bölgede tarım alanları dardır ve iklim yüzünden de sınırlı sayıda sebze ve meyve yetişmektedir. En çok yapılan üretim bal üzerinedir. Yöre de en fazla kullanılan hammaddeler mısır unu, kabak, fasulye, karalahanadır. Tabiki Rize denilince Hamsiyi de unutmamak gerekir. Hayvansal gıdalar da Rize mutfağı için önemli maddelerdendir. Rize’de turşu ve salamuraya da pek çok rastlamaktayız. Gelelim meşhur yemeklerine:
Muhlama: Bazı yörelerde adına kuymakta denilmektedir. İçerisinde mısır unu, tereyağı ve tel veren peynir bulunur. İlk başta mısır unu tereyağında kavrulur buna daha sonradan peynir eklenir ve su ilave edilerek peynir eriyinceye kadar pişirilir. Sıcak sıcak yemeğe hazırdır.
Hamsikoli(Hamsili Ekmek):Ayıklanmış halde bulunan salamura hamsiden yapılmaktadır. Hamsi, mısır unu, bol yeşillik birlikte yoğrulur. İstenilirse iç yağı yadatereyağıda konulur. Hazırlanan hamur tepsiye konularak pişirilir pişirdikten sonra servis edilir.
Pepeçura:Yapımı için 3 kilo kadar siyah kokulu üzüme, bir su bardağı mısır ununa, tuz ve az miktarda buğday ununa ihtiyaç vardır. İlk olarak üzümler ezilerek şırası alınır. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Taslara konularak soğuk olarak ikram edilir, birkaç gün beklenirse kıvamı daha güzel olmaktadır.
Pekmezli Kabak:Kabaklar haşlanarak, tatlanmaya başlar. Pekmez tavasına kabak felileri atılır. Kabaklar şıra ile birlikte şişer. Kahverengi renk alarak tatlılaşır. Sıcak veya soğuk servis edilerek yenilir.
Lahana Rohtikosu: Ayrı bir yemek değil lahana ezmesinden yapılan bir yemektir. Lahana, mısır ekmeği ve tereyağı kaynatılarak yapılır.
Turşu Kavurma, Turşu Tavalisi:Bu yemeği yapmak için bir kilo fasulye turşusu,üç baş soğan, beş diş sarımsak, iki kaşık tereyağı yeterli olacaktır. Fasulye turşusu bir gün önceden suya konulur, tuzu çıkartılır. Suyu elle sıkılır. Soğanlar doğranarak pembeleşinceye kadar yağda kavrulur. Turşu tavaya ilave edilir. Ezilmiş sarımsak ve az miktar biber konarak 10-15 dakika kavrulur. Sıcak veya soğuk yenilebilir.
Laz Böreği: Adı börek olsa da bu yemeğimiz bir tatlıdır.İncecikhamur arasında konan muhallebi hem Rize’nin hem de Karadeniz’in meşhur yemeklerin arasındadır.
Saç Kavurma:Küçük parçalara bölünmüş et, domates, biber ve soğanın tavada pişirilmiş halidir.
Korkoto Çorbası:Salça, tereyağı ve mısırdan oluşmaktadır. Özellikle soğuk kış günlerinin vazgeçilmezidir.
Hamsili Pilav:Kızartılmış hamsiler bir kabın içerisine yerleştirilir.İçine tereyağlı pilav ilave edildikten sonra üzeri tekrar hamsiyle kapatılır. Görünümüyle tam bir pastaya benzeyen hamsili pilavın tadına da doyamayacaksınız.
Karalahana Sarması: Akla ilk gelen yemekler arasındadır. Ülkenin diğer bölgelerinde asma yapraklarından yapılan dolma bu bölgede karalahana yapraklarından yapılmaktadır. Yoğurt ile servis edilebilmektedir.
Pide: Rize’nin meşhur pideleri genellikle yuvarlak olmaktadır. Oldukça fazla çeşidi bulunan pidelerin hamsili çeşidi de vardır.
Rize’de Gezip Görülecek Yerler
İlk olarak yaylalardan başlayalım…
Ayder Yaylası: Rize denilince akla ilk gelen yerlerdendir. Önemli bir turizm merkezidir. Ormanları ladin ve köknar ağaçlarından oluşmaktadır. Yemyeşil bitki örtüsü vardır. Bugün otellerle kaplı bir turizm mekânı olmuştur. Lakin yine de doğal güzelliklerini korumaktadır. Buradaki ilk yerleşimin 13.yüzyıla dayanmakta olduğu bilinmektedir. Günümüzde yaylada kalıcı ve geçici olmak üzere ikamet eden birçok kişi bulunmaktadır. Tatiltavsiyem.com ailesi olarak Rize’ye gittiğinizde burayı görmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.
Elevit Yaylası:Rize’nin yeni gözdesi Elevit Yaylası. Özellikle kamp severler için biçilmiş bir kaftan. Çamlıhemşin ilçesinden 17 km kadar uzaklıktadır.
Endemik tür açısında oldukça çeşitli bir floraya sahiptir. İçerisinde bulunan yöresel ahşap evleriyle görenleri büyülüyor. Yayla turlarıyla ya da özel araçlarınızla buraya ulaşmanız mümkündür.
Sal Yaylası: Bu yaylamızda Çamlıhemşin’e bağlıdır. İlçe merkezinden 1.5-2 saatlik bir mesafe sonrasında bu yaylaya ulaşabilirsiniz.2070 metrelik yüksek bir alanda konumlanmıştır. Ulaşımı zor bir yayladır. Bahar ve yaz aylarında ulaşım daha kolay olduğundan bu ayları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde kış aylarında gezintiniz çokta zevkli olmaz.
Ovit Yaylası: Rize’nin en bilindik yaylalarındandır. Bu yayla İkizdere ilçesine bağlıdır.2640 rakım yüksekliğe sahiptir. İkizdere’den 36 km uzaklıktadır. Rize-İspir yolu üzerindedir. Nem oranı çok azdır. Özellikle akşam üzerine doğru yaylaya muhteşem bir sis çöker. Bu sis yüzünden Ovit Yaylası yolu dünyanın en tehlikeli yollarının arasında gösteriliyordur.
Anzer Yaylası:Anzer yaylası her derde deva olan Anzer Balı ile meşhurdur. Bu yaylamızda İkizdere ilçesine bağlıdır. Anzer Yaylası Çoruh Nehri Bayburt’a ve Trabzon Uzungöl’e bağlanır. Rakım olarak 2105 metre yüksekliktedir. Çok fazla endemik türde çiçek yetişir. Buz gibi suları, tertemiz havasıyla Tatiltavsiyem.com ailesi olarak gidip görmenizi tavsiye ettiğimiz yaylalardan biridir.Bu yayla da isterseniz konaklayabilir, yemek yiyip içebilirsiniz.Ayrıca buraya gelip de ‘Kırmızı Su’ adı verilen şifalı sudan içmeden gitmek tabi ki de olmaz.
Pokut Yaylası: El değmemiş doğası ve nefes kesen manzaraya sahiptir. Turizm açısından oldukça meşhur bir Karadeniz Yaylasıdır. Buraya yapılan ilk yerleşimin 200 yıl kadar önce gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Yayla zor ulaşılan bir yerde olmasına rağmen her yaz turistlerle dolup taşmaktadır.
Bu yaylada yaklaşık 75 hane bulunmaktadır. Burada bulunan yöresel evler yaz aylarında yaylacıların göç etmesiyle hayat buluyor. Bu evlerini turistlere rahatlıkla açan ev sahipleri çok misafirperver. Bunun yanında zaten Pokut Yaylasında konaklayabileceğiniz küçük pansiyonlarda mevcut.
Pokut Yaylası Çamlıhemşin merkezinden ortalama 20 km uzaklıkta bulunuyor.1,5-2 saat içerisinde yaylaya ulaşılıyor.
Badara Yaylası:Küçük ama muazzam bir doğaya sahiptir. Burada yaklaşık 10-15 hane vardır. Denizden 1850 metre yükseklikte yer almaktadır. Eskiden unutmaya yüz tutmuşken elektrik, yol ve suyun gelmesiyle yeniden canlanmıştır.
Şirin mi şirin bir yayladır. Rize’ye uğradığınızda mutlaka görmeniz gereken bir yerdir.
Deremezra Yaylası: Ardeşen ilçesine bağlıdır. Doğasıyla meşhurdur. Son dönemde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Doğasevenlerin, kampçıların sıklıkla ziyaret ettiği bir yayladır.
Verçenik Yaylası: Çamlıhemşin ilçesine bağlıdır.3711 metre yüksekliktedir. Kaçkar dağlarından sonraki en yüksek tepedir.
Huser Yaylası: Kendinizi bulutların üzerinde hissedeceğiniz yaylalardan biri.Bu yaylamızda Çamlıhemşin ilçesine bağlıdır. Konum olarak Ayder Yaylasının sol tarafını tutan dağlarda yer almaktadır.
Gito Yaylası:Yayla insanların nefesini kesen bulutlarla kaplı bir manzaraya sahiptir. Ayağınız altına buluttan bir örtü seren yaylaya gelirseniz gitmek istemeyeceğiniz bir yer halini alacaktır. Tertemiz havasıyla adeta cennetin yeryüzündeki yansıması. Doğayı seven ve sevmeyen herkes gidip görmeli doğayı sevmediğine burayı gördükten sonra karar vermelidir. Bu yayla yaylanın ortasına kurulmuş salıncağıyla da oldukça ünlüdür. Salıncakta oturup ta sallanan herkes manzaraya karşı fotoğraf çekerek bu anı ölümsüzleştirir.
Çamlıhemşin’e 35 km uzaklıktadır. Yaylaya turlar yardımı ya da kendi özel aracınız ile ulaşabilirsiniz.
Çilekli Yaylası:Çamlıhemşin’in en güzel yaylarından biridir. Çat yolu güzergahı üzerindedir.El değmemiş hırçın doğasıyla doğaseverlerin uğrak noktasıdır.
Çağrankaya Yaylası:Bir diğer buluttan denizle karşılaşacağınız yaylamız. Bu yaylamızda İkizdere ilçesinde bulunmaktadır. Çevresinde dik yamaçlı tepeler olduğundan ve sesleri yankıladığı için Çağırankaya ismini almıştır. Sonrasında değişime uğrayıp Çağrankaya Yaylası olarak kalmıştır. Rize’nin en fazla haneye sahip yaylasıdır. Rakımı 2300 metredir.
Günümüzde her yıl, onlarca turist buraya akın etmektedirler. Gökyüzüne tırmanıyormuş hissi veren yaylada nefes kesen sisli bir uçurum sizi karşılamaktadır. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu manzara karşısında kendinizi bulutların üstünde hissedebilirsiniz.
Petran Yaylası:İkizdere ilçesinde bulunmakta ilçe merkezine 28 km kadar uzaklıkta yer almaktadır. Anzer Yaylasınada oldukça yakındır.1352 metre kadar yüksekliktedir. İkizdere ve İyiderede bulunan halk burada hayvancılık ve yaylacılık faaliyetlerini yürütmektedirler. Doğası ve temiz havasıyla Rize’nin en güzel yaylalarından bir tanesidir.
Marbudam Yaylası: Keşfedilmeyi bekleyen nadide güzelliklerden bir tanesidir. Çayeli ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezi ile arasında 45 km vardır. Rakımı 2280 metredir. Bu yaylada tarihi bir çeşme ve cami de bulunmaktadır.
Tobamzga Yaylası: Rize Ardeşen’de bulunmaktadır. İlçe merkezine 46 km uzaklıkta yer almaktadır. Denizden 2640 metre yüksekliğe sahiptir. Henüz el değmemiş bu yaylada elektrik bulunmamaktadır. 20-25 hane bulunmaktadır.
Samistal Yaylası:2450 metreyle en yüksek yaylardandır. Ortalama 200 taş eve ev sahipliği yapıyordur. Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yaylaköy’de ilçe merkezinden 21 km uzaklıkta yer almaktadır. İçerisinde konaklayabileceğiniz bir yer olmadığı için komşu yaylalarda konaklayıp burayı öyle gezebilirsiniz.
Kavrun Yaylası: Rize’nin en büyük yaylasıdır.2240 metre yüksekliktedir. Kavrun yaylasına özel trekking rotaları bulunur, profesyonel dağcılar tarafından da zirve tırmanışları yapılır. Buzul Göllerine giden güzergahta bulunduğu için de oldukça popüler olan yayladan buzul göllerine yürüyerek 2-2.5 satte varılabiliyor.
Handüzü Yaylası:Rize’nin Güneysu ilçesine bağlıdır. Her yaz ev sahipliği yaptığı şenlikleri ve festivalleriyle ünlü bir yayladır. Denizden yüksekliği 1800 metredir. Kolay ulaşılabilir bir yayladır. Yılın 8 ayı ziyaret edilir. Güneysu’dan 16 km uzaklıkta bulunur. Zengin florasıyla, ziyaretçilerine doğal deneyimler kazandırmaktadır.
Vaşa Yaylası:Rize, İkizdere ilçesine bağlı, el değmemiş bir yayladır.
Komati Yaylası:Çamlıhemşin’in en güzel yaylalarından biridir.
Sırt Yayla:Ardeşen ilçesinin en kalabalık yaylasıdır. Yayla Ortalama 300 haneden oluşmaktadır. İlçe merkezine 42 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İki vadi üzerine kurulmuştur. Sırt yayla muhteşem bir manzaraya sahiptir. Yerli ve yabancı turistler bundan dolayı bu yaylayı çoğunlukla ziyaret etmek isterler.
Hazindak (Hazindağ) yaylası: Rize’de Çamlıhemşin zirvesinde yer alır. Muhteşem dağ manzarasına sahiptir.1967 metre yükseklikte yer almaktadır. Ortalama 20-30 haneden oluşmaktadır. Otantik görüntüye sahip ahşap evleri bulunmaktadır.
Deremezra Yaylası:Ardeşen ilçesine bağlıdır. Tablo gibi görüntüsüyle meşhurdur. Son dönemde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Ardeşen ilçe merkeziyle arasında 39 kilometre kadar vardır. Burayı doğaseverler sıklıkla ziyaret etmektedirler.
Sıra geldi göllerden bahsetmeye
Yedigöller:Rize’nin en merak edilen yerlerinden birisidir. İkizdere – İspir yolu üzerinde yer almaktadır.
Gerçek anlamda bir doğa harikası olan Yedigöller, Rize seyahatinizde kesinlikle görmeniz gereken tatiltavsiyem.com ailesinin sizlere önerdiği listenin başında geliyor.
Ambarlı Gölü(Balıklı Göl):Balıklı Göl olarak da anılan Ambarlı Gölü, Kaçkar Dağları’nın zirvesinde 2995 metre yüksekte yer alan bir göldür. Çevresinde dört adet küçük göl daha bulunur. Çamlıhemşin ilçesine bağlıdır ve buradan uzaklığı 61 kilometredir.Birçok insan tarafından çok sevilen muhteşem bir manzaraya sahiptir.
Gölleri de bitirdikten sonra gelelim Şelalelere
Manle Şelalesi:İkizdere ilçesinde bulunur.Mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.İkizdere ilçesine 500 metre kadar uzaklıkta bulunmaktadır. Bu şelaleyi ziyaret ettiğinizde hem güzel vakit geçirecek hemde hoşça fotoğraflar çekebileceksiniz.
Palovit Şelalesi:Rize’de debisi en yüksek şelalelerden birisidir.
Ağaran Şelalesi:Rize’nin en harika manzaralarından birini oluşturur. Şelale Çayeli ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezinden 12 kilometre uzaklıktadır. Sırt Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Ağaran Şelalesi’nin kaynağını, Şairler Deresi oluşturur. Adeta saklı bir cennet olarak adlandırılmaktadır.
Gelin Tülü Şelalesi:Rize’nin en meşhur şelalelerinden birisidir. Ayder Yaylası’nda Kaçkar Dağları’nın eteklerinde yer alıyordur. muhteşem görüntüsü ile görenleri kendine hayran bırakan bir şelaledir.1500 metrelik dik bir akışla, 1320 metre irtifada olan şelalenin yoğun sisten ötürü yalnızca, dereye katılan son bölümü görülebilmektedir.Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.
Bulut Şelalesi:Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden bir diğeridir.Diğer adıyla Tar Deresi Şelalesi de denilmektedir. Şelalenin tümünü görmek pek mümkün değildir.2451 metrelik bir yüksekliğe sahiptir.
Cimil Şelalesi:İkizdere ilçesinde bulunmaktadır.ilçe merkezine 19 kilometre uzaklıkta yer alır. Cimil Köyü güzergahında, yolun sağ tarafında kalmaktadır. 1649 metre yüksekliğinde, oldukça ihtişamlı bir şelaledir. Bir tabiat harikasıdır.
Sıra geldi vadilerden bahsetmeye
Çat Vadisi:Rize’nin en nadide güzelliklerinden birisidir. Yöre sakinleri tarafından titizlikle korunmaktadır. Günümüzde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yerdir. Çat vadisi Karadeni2in meşhur yaylalarıyla çevrilidir. Ayder yaylasının 15 km güneybatısında kalır. Çat köyünde ahşap konakların yer aldığı muhteşem manzaralar bizi karışılmaktadır. El değmemiş bir doğaya ve balta girmemiş ormanlara sahiptir bu vadi.
Vadilerimiz bu kadardı şimdi geldik derelere.
Fırtına Deresi:Rize’nin ikonlarından bir tanesidir.Filmlere dahi pek çok kez konu olmuş bir deredir.Fırtına Deresi’nin uzunluğu ise yaklaşık 58 kilometredir. Fırtına Deresi Çamlıhemşin ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.
Doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır Fırtına Deresi.Bugün bu dere üzerinde rafting gibi su sporları yapılmakta ve bu alanda eğitimler verilmektedir.
Mağaralardan bahsetmezsek olmaz
Pileki Mağarası: İyidere ilçesine bağlıdır. Çiftlikköy’de bulunur. İnsan eliyle oluşturulmuş yapay bir mağaradır.Birçok gölet ve kuyu olan eşsiz bir dokuya sahiptir.
Yeşil Alanlar ve Parklara gelelim
Çayeli Haremtepe Çay Bahçesi:Rize’nin en turistik noktalarından birisidir. Haremtepe çay bahçesinin eski adı ”Çeçeva” olan Haremtepe Köyü’nde bulunuyor.
Kaçkar Dağları Milli Parkı:Büyük bir kısmı Rize, Çamlıhemşin sınırları içerisinde kalmaktadır. Rize’de turizme katkıda en çok paya sahiptir.
Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı: Rize, Pazar–Hemşin yolu üzerinde bulunmaktadır. Pazar’a 18 kilometre, Hemşin’e ise 2,5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.13 metrelik bir debiye sahiptir. Çevresinde zengin bitki örtüsü vardır. Ulaşımı zor olduğu için bu zamana kadar keşfedilememiş fakat keşfedildikten sonra hemen koruma altına alınıp, ziyarete açılmıştır.
Arapdüzü Mesire Alanı:Rize’nin Güneysu ilçesinde bulunmaktadır. Arapdüzü Mesire Alanı, 2014 yılında yapılmış ve hizmete açılmıştır. Arapdüzü Mesire Alanı’nda, asma, ahşap ve taş köprüler, oturma ve piknik alanı da mevcuttur..800 metre yükseklikte ve sahilden 25 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Gürcüdüzü Mesire Alanı: Rize’nin Fındıklı ilçesinde bulunmaktadır.Denizden yüksekliği 910 metredir.Gürcüdüzü, 35.565 metrekarelik bir arazi üzerinde konumlanmıştır. Birçok yayla yolu için geçiş noktasında kalmaktadır.
Kaleler
Kız Kalesi:Rize’nin Pazar İlçesinde yer almaktadır. Küçük bir yarımada üzerine kurulmuştur. Bu yapının tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 14.yüzyıldan kaldığı tahmin edilmektedir. Kaleye sadece yüzerek geçilmektedir.
Rize Kalesi: Şehir merkezinin birkaç kilometre tepesinde yer almaktadır. Bu kaleden şehrin tüm güzellikleri ayağınız altına serilmektedir. Bu kalede sabah kahvaltısı hizmeti de verilmektedir.
Seyir Terasları
Ziraat Botonik Çay Bahçesi:Rize’nin simgelerinden bir diğeri de Ziraat Botanik Çay Bahçesi’dir. Şehir merkezine 2 kilometre uzakta, bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Ziraat Botanik Çay Bahçesi, şehrin ve Rize Kalesi’ni kuş bakışı gören, panoramik manzaraya sahiptir.
Eğlenceli Yerler
Ilıca Köyü Kaplıcası (Ridos):İkizdere ilçesine bağlıdır. Şifalı su kaynaklı bir kaplıcadır. Her yıl buraya ülkenin dört bir yanından şifa bulmak için insanlar gelmektedir. Bu Ilıca Köyü Kaplıcası doğal yeraltı su kaynağına sahiptir. Burada iki termal kaplıca vardır biri 70 diğeri 72 derecedir.
Ridos Otel’de hizmet veren kaplıcanın içerisinde türk hamamı, spa ve masaj merkezi bulunmaktadır.
Rize’de Yapılacak Aktiviteler
Rafting:Rafting suyun üzerinde devrilmeden kürek çekerek yapılan bir spordur. Fırtına deresinden yapılan bu spor oldukça meşhurdur.
Zipline:Fırtına deresi üzerinde yapılan doğa sporları arasında yer almaktadır. Hem deneyim gerektirmez hem de risk taşımaz.
Kamp:Ayder Yaylası kamp yapmanız için harika yerlerden birisidir.Yayla içerisinde ıhlamurlar altında kamp alanı vardır ve burası kamp için muhteşem bir yerdir. İşletme içerisinde ziyaretçilerin bir arada bulunduğu çoban çadırı adı verilen bir bölüm de vardır. Burada bulunan tesislerde yemek hizmeti de verilmektedir. İşletmenin çoban çadırı bölgesinde de elektrik bulunmaktadır. Elektrik 22.00’a kadar kullanılabilmektedir.
Jeep Safari: Rotası İkizdere ve Fındıklı arasındadır. Rize yaylalarının yemyeşil manzarası eşliğinde eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir aktivitedir.
Dağ Bisikleti: Yayla yollarında bisikletinizle istediğiniz kadar seyahat edebilir, etrafı keşfe çıkabilirsiniz. Yaylalar ve dağ yamaçları bisiklet sürmeniz için uygun yerlerdir.
Başka Başka Gezip Görebileceğimiz Yerler
Rize müzesi:Zengin bir koleksiyona sahip olan Rize Müzesinde 70’den fazla arkeolojik eser, 600 yakın sikke, 1000’i aşkın etnograf eser bulunmaktadır. Burada el yazmalarını da görmek mümkündür. Müze şehir merkezinde yer alır. Rize’ye geldiğinizde mutlaka gidip görmeniz gereken yerler arasındadır.
Zil kalesi:Yapılış tarihi tam olarak belli değildir. İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bölgenin en çok ziyaret edilen yapılarındandır. İlçe merkezinin güneyinde bulunmaktadır.
Tarihi Yerler:Hemşin evleri,Rize kalesi, Zil Kale, Şimşirli Köyü, Mikron Köprüsü,Kale camii,Tuzcuoğulları Konağı,Sarayköy Su Değirmeni…
Şenyuva Köprüsü: Önemli tarihi eserlerden bir tanesidir. Osmanlı döneminde inşa ettirilmiş köprülerdendir. Dere seviyesinden 20 metre kadar yükseklikte bulunmaktadır. Çamlıhemşin ilçesinde bulunmaktadır. Eski adı çinçiva köprüsüdür. Kesme taşlar ile birlikte inşa edilmiştir.
Birçok güzelliğe ev sahipliği eden Rize’yi görmeden Karadeniz tatili mi olur? Şimdiden iyi tatiller diliyoruz.