İç Anadolu

Kırşehir

Kırşehir ozanların ve aşıkların dönemine damga vurmuş önemli kişilerin yaşamış olduğu kültürel bir yerdir. Roma dönemi içinde önemli sayılmış bu şehirde birden fazla yeraltı şehri vardır. İç Anadolu’nun önemli turistik kentleri arasında bulunan Kırşehir, gezilecek yerler arasında hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzellikleriyle değerli bir kenttir.

Seyfe Gölü

Yaklaşık 15 bin metrekarelik alanı bulunan Seyfe Gölü’nün yıl içerisinde sularının eksilip tekrar dolması ile kuşlar ve diğer birçok canlı türü için uygun ortamı oluşturmuştur. Doğa severlerin ve kuş gözlemciliğinin yapıldığı bir nokta olarak yıl boyunca yerli yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Kırşehir’in Mucur ilçesinde bulunmaktadır. Gölün önemi nadir görülen flamingoların doğal yaşam alanlarından birisi olmasıdır. Yılda 480 farklı kuş türünü bünyesinde barındırmakta ve halk arasında kuş cenneti olarak bilinmektedir. Doğaseverlerin ve kuş gözlemciliği yapmak isteyenlerin ziyaret etmesi gereken bir yerdir.

Cacabey Medresesi

Kırşehir’in çarşısı olarak bilinen bir noktada bulunan Cacabey Medresesi , 1271-1272 yılları arasında gözlemevi olarak inşa edildi. Yapının en önemli özelliği üç farklı tuğlanın bir örgü gibi iç içe geçirilerek yapılmasıdır.

Minaresi mavi çiniler ile örülü olmasından dolayı halk arasında Cıncıklı Camii olarak bilinmektedir. Medrese günümüzde Camii olarak hizmet vermektedir. Tarihi ve mimari yapısı nedeniyle ziyaret edilmesi gereken bir destinasyondur.

Kesikköprü

Kırşehir il merkezinde bulunan Kesikköprü, günümüze kadar ulan nadide Anadolu Selçuklu yapılarından birisidir. Yaklaşık olarak 400 metre uzunluğu ve 6 metre genişliği ile Kırşehir ve Konya’yı birbirine bağlamak adına Kızılırmak üzerine inşa edilmiştir.

Kırşehir ilinde tarihi İpek Yolu’nun geçtiği bir noktada yer alması, tarih boyunca önemli bir konum haline sokarken, günümüzde çeşitli restorasyonlar geçirmesine karşın orijinal yapısını korumayı başarmıştır.

Kesikköprü, günümüze kadar ulaşan nadir Anadolu Selçuklu yapılarından birisidir. 400 metre uzunluğu ve 6 metre genişliğiyle Kırşehir ve Konya’yı birbirine bağlaması için Kızılırmak üzerine inşa edilmiş bir yapıdır. İpek Yolu’nun geçtiği bir noktada yer alması tarih boyunca bu yerin önemini arttırmıştır. Defalarca restorasyonlar geçirmesine rağmen orjinal halini korumayı başarmıştır.

Mucur Yeraltı Şehri

Kırşehir’in Mucur’a bağlı Hamidiye Mahallesi’nde bulunmakta olan Mucur Yeraltı Şehri,Türkiye’nin en eski yeraltı yerleşim yerlerinden birisidir. Yaklaşık yerin 7 metre altında bulunan bu yerleşim yeri Eski Hristiyanlık dönemine aittir.

Yeraltı şehrinde bulunan dehlizler,ibadet alanları,ahırlar,gizli geçitler ile birlikte tam 42 adet odası vardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Yeraltına girişler ücretsizdir.

Üç Ayak Kilisesi

Kırşehir Taburoğlu Köyü sınırları içindedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Kırşehir’de bulunan bu kilisenin 10. ve 11. yüzyılda Bizans Dönemi’nde yapıldığı anlaşılmıştır. İsmini günümüze kadar kalmayı başarmış olan ayağa benzeyen duvarlarından almıştır. Kilisenin yapıldığı dönemdeki iki ayrı mezhebin aynı anda ibadet etmesi düşünülmüştür. Günümüze kadar orijinal yapısını kaybetmiş olan kilisenin 1398 tarihinde deprem nedeniyle kubbe bölümü çökmüştür. Kiliseye giriş ücretsizdir.

Ahi Evran Zaviyesi

Ahilik teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran tarafından 1482 yılında inşa edilmiştir. İl merkezinde bulunan Ahi Evran Zaviyesi’nin içerisinde camii ve türbe yer almaktadır.

Kesme taş blokları ile inşa edilen caminin içerisindeki türbeye caminin içinde bulunan merdivenler aracılığıyla çıkılmaktadır. Osmanlı mimarisine sahip olan bu zaviye, üç kubbe üzerine kare planlı olarak inşa edilmiştir. Kırşehir halkı için manevi değeri yüksek olan Ahi Evran’ın mezarı bu türbenin içerisinde yer almaktadır. Zaviyeye giriş ücretsizdir.

The Termal Turizm Merkezi

Türkiye, benzersiz jeolojik yapısı sayesinde insanlara şifa dağıtan termal sulara sahiptir. Bunlardan birisi de Kırşehir’de bulunan Terme Termal Turizm Merkezi’nde bulunmaktadır. Su sıcaklığı 40-56 derece arasında değişirken Ph değeri 6.2 olarak ölçülmüştür. Bu değerler özellikle deri hastalıkları olan kişilere iyi gelmektedir..

İçme ve banyo kürü tesisin sunduğu olanaklardandır. Rivayete göre termal suların çıkışı Ahi Evran’a kadar dayanmaktadır. Tesisin sunduğu olanaklara göre farklı ücretlendirmeler uygulanmaktadır.

Aflak Baba Kümbeti

Kırşehir’in Mucur ilçesinde bulunan Altınyazı Köyü içerisindedir. 14.yy başında Aflak Baba adında bir derviş için yapıldığı düşünülmektedir. Yapıldığı dönemde tek katlı kümbet olarak yapıldı. 1968 yılına kadar yapı zamanla aşınarak geride taş ve moloz yığını bıraktı.

1968’de tekrar restore edilerek ,tekrardan kümbet haline getirildi. Ahlak Baba Kümbeti’ni ziyaret etmek ücretsizdir.

Aşık Paşa Türbesi

1272 yılında Aşık Paşa için yaptırılmış olup Aşık Paşa’nın vasiyeti üzerine Kırşehir’in kuzeydoğusunda bulunan bir tepeye inşa edildi.

Türk-İslam mimarisi örnekleri arasında bulunan bu türbe inanç turizmi amacıyla ziyaret etmek isteyenlerin listesinde yer almaktadır.

Ahi Evran Camii ve Türbesi

Kırşehir il merkezinde bulunan Ahi Evran Camii ve Türbesi , Ahilik Teşkilatı kurucusu

Ahi Evran adına 1482 senesinde yapıldı. Türbeye cami içerisinde bulunan merdivenler ile geçiş sağlanmaktadır. İlk zaviye olarak yapılan yapı, sonrasında ve günümüzde camii olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Kırşehir’in Kaman ilçesinde bulunan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, kültürel mirası koruma amacıyla Japon hükümetinin vermiş olduğu hibe ile yapıldı. Kazılar sonrası çıkan tarihi eserlerin sergilendiği bir müze olarak faaliyettedir.

2008 yılında yapımına başlanıp , 2010 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Sergilenen eserler Eski Tunç Çağı’na kadar dayanmakta. Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ,kültürel gezileri sevenlerin ziyaret etmesi gereken yerlerden birisidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu